Sziasztok!

Elszaladt az idő és végre elérkezett a gyakorlat ideje a tankonyhán.

(Miután az év máshogy alakult, mint terveztem és nagyon elszaladt az idő, így jelen posztot már visszatekintésként írom.)

Amit érdemes tudni, hogy szigorú szabályok kötik a tanulókat és mindenkit, aki a konyhán tevékenykedik.

Kötelező a megfelelő ruházat. Ennek a beszerzésében segített az iskola, de megoldható magán úton is. Felső ruházatnak elegendő a fehér póló is, de én vettem klasszikus cukrász kabátot, mert tudtam, hogy a vizsgákon is rendesen szeretnék megjelenni. Továbbá a klasszikus kockás pamut, cukrász nadrág is szükséges illetve munkavédelmi, fehér és fehér talpú cipő is.

Kötelező a szakács sapka viselése is és két kötényt is venni kellett.

A konyhán két fős párokban kellett dolgozni. A munkát mindig próbáltuk úgy felosztani, hogy mindenki mindent kipróbálhasson és gyakorolhasson.

Minden alkalommal három terméket készítettünk el.  A nap végén a termékeket harmadolásos technikával osztottuk szét. Egy harmadot elhozhattam, egy harmadot a párom és egy harmad maradt a sulinak. A családom imádta a pénteki kis desszert csomagot! 😀

A gyakorlat menete úgy nézett ki, hogy a táblán mind három termék anyaghányada szerepelt és a tanárunk elmondta a technológiai tudnivalókat, magát a receptúrát.

Utána mindenki serényen igyekezett elkészíteni a termékeket az elmondottak alapján. Persze közben kérdeztünk ezerszer, kértünk ellenőrzést.

Este pedig a munka végeztével jött a jóóóó sok mosogatás, törölgetés, pakolás és takarítás.

A konyhát tisztán, rendezetten kell átadni, ahogy mi is kaptuk!

Írtam már arról, hogy kezdetben milyen csend és riadalom járta át az „osztályunkat”. Na hát ez a gyakorlatra teljesen elmúlt, sőt…

Nagyon jó kis csapattá alakultunk, hatalmasakat nevettünk, mókáztunk és igyekeztük segíteni egymást.

Aki gondolkodik a cukrász iskolán, csak javasolni tudom!

A következő posztban megírom a tapasztalataimat, véleményemet az egész képzésről.

 

 

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük